Masterly the Hague 20-23 september 2018

Unique handmade céramique pièces
Back to Top

De gemeente Harderwijk ontwikkelt in 2020/2021 de historische boulevard langs het Wolderwijd. In samenwerking met de gemeente Harderwijk en  landschapsarchitecten VIC Activating Landscapes  is mij gevraagd om een kunstwerk te ontwerpen en realiseren voor een uniek wandelpad dat verdiept in het water aangelegd zal worden. Het pad begint op straatniveau en daalt tot 150 cm onder de waterspiegel. Aan het eind van dit wandelpad wordt een kunstwerk van keramiek gerealiseerd.

 

Toelichting gemeente Harderwijk

De Wijde Wellen is meer dan alleen een wandelpad langs het water van het Wolderwijd. Het biedt de mogelijkheid om te genieten van een route met weidse uitzichten op diverse zitplekken, met allen een eigen karakter. Dat vind je nergens in Nederland, alleen in Harderwijk. Een unieke combinatie van verblijven, wandelen en fietsen tussen het water en een eeuwenoude stadsmuur.

Het begin van de promenade vormt een directe verbinding met de boulevard. Het begin van de promenade ligt bij het Beachhotel Monopole. Tegenover dit hotel wordt een grote houten vlonder gecreëerd die dienst doet als terras, podium en ontmoetingsplaats. Luierend in een ‘hangmat’ boven het water kun je genieten van het uitzicht.

Een rank balkon dat uitstijgt boven het water biedt een ruim uitzicht over het water, de verre polder, de passerende schepen en de watervogels. De hoogte van het balkon refereert aan de hoogste waterstand die de voormalige Zuiderzee ooit bereikte. Via een uitgespaard pad het water in kan men de bodem van dit voormalige bruisende water bereiken, wat een uitzicht biedt over het water op het niveau van de voorbij zwemmende zwanen.

In de winter kunnen de schaatsers terecht op een officiële NK-333- meterbaan. In het midden van deze baan zijn een aantal eilandjes te vinden met zitranden waar naartoe geschaatst kan worden. Hier kan je uitrusten en genieten van een warme traktatie van een kraam midden op het eilandje.

Drie golvende duinen leiden fietsers en voetgangers naar een afwisselend gebied met bijzondere natuur. Daar vind je een natuurpoel voor onder andere nestelende zwaluwen, een groene oeverzone met paars bloeiende kattenstaarten, foeragerende watervogels, kleurige libellen en een twaalf meter lang landschapsmeubel dat tussen het groen door de verbinding met het water zoekt.

In zomer, winter, herfst en lente gaat de natuur hier haar eeuwenlange gang. Moderne vormen omlijst door de historie die de Wijde Wellen met zich mee draagt. Dit gebied vormt een voorbeeld voor de rest van Nederland, laat zien hoe oud en nieuw harmonisch samenvloeien en het is weids en intiem tegelijk. De unieke combinatie van water, geschiedenis, architectuur, creativiteit en de input van bewoners vormen de toekomst van de Wijde Wellen.

Meer informatie over dit project: https://www.dewijdewellen.nl

Vic Activating Landscapes: https://www.viclandscapes.nl

 

Category: